Internet Explorer advarsel

Hovsa!

Det ser ud til, at du besøger Erhvervsliv Esbjerg i browseren Internet Explorer. Da Microsoft har valgt at lukke ned for den fortsatte udvikling af Internet Explorer, og i stedet anbefaler Microsoft Edge, gør vi det samme. Vi henviser derfor til Microsoft Edge, Google Chrome eller Safari, som alle supporteres.

De tre browsere er standard på hhv. Windows-, Chromebook- og Mac-computere, og kan derudover installeres helt gratis.

Som den første virksomhed i Ukraine har den danske ingeniørvirksomhed Akkerman Engineering netop modtaget en anti-korruptionscertificering. Anerkendelsen skal bane vejen for europæisk vækst. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Sådan bekæmper Thomas Sillesen korruption

Det er måske ikke hverdag for de fleste danske virksomheder at arbejde med anti-korruption. Ifølge Transparency Internationals korruptions-index ligger Danmark nemlig på en delt førsteplads med Finland og New Zealand.

Men har man derimod placeret sin virksomhed i Ukraine som esbjergensiske Thomas Sillesen, er hverdagen en anden. Ukraine lander nemlig på plads 122 ud af 180 lande.

Men i Thomas Sillesens ingeniørvirksomhed Akkerman Engineering Solutions har man som de første i Ukraine nu modtaget en anti-korruptionscertificering efter mange års hårdt og udfordrende arbejde.

Det dykker vi ned i i dagens nyhedsbrev, hvor vi ligeledes giver dig seks fordele ved at arbejde med et anti-korruptionssystem.

Nye læsere af Erhvervsliv Esbjerg kan tilmelde sig nyhedsbrevet her eller sende en mail til salg@erhvervslivesbjerg.dk for at få en løsning til flere medarbejdere.

God læselyst - og tak fordi du læser med!

Billede af Ditte Irene Knudsen
Billede af skribentens underskrift Ditte Irene Knudsen Erhvervsjournalist
Thomas Sillesen, der er direktør i den danske ingeniørvirksomhed Akkerman Engineering Solutions med base i Ukraine, flygtede til Danmark, da krigen brød ud i februar. I august tog han tilbage til det krigshærgede land for at være helt tæt på sine hårdtprøvede medarbejdere i en svær tid. Foto: PR

Thomas Sillesens virksomhed modtager som Ukraines første en anti-korruptionscertificering

Esbjerg-manden Thomas Sillesen kan i disse dage fejre sin ingeniørvirksomhed Akkerman Engineering Solutions seneste succes. Som den første virksomhed i Ukraine har den danske virksomhed netop modtaget en anti-korruptionscertificering.

Det har krævet en lang og til tider udfordrende indsats - eller som Thomas Sillesen siger, så har det krævet blod, sved og tårer.

For korruptionen skærer så dybt i landets opbyggelse, at det til tider har været hårdt for ingeniørvirksomheden, der har mødt mange konflikter med ukrainske myndigheder, der ikke har fulgt lovgivningen. Men det har ikke fået hverken Thomas Sillesen eller hans medarbejdere til at opgive deres kamp mod korruptionen.

Derfor er de i dag ekstra glade for certificeringen, der også skyldes, at Thomas Sillesen under hele processen har haft modet til åbent at tale om, hvordan man skal bekæmpe korruption. Flere gange har han endda været inviteret af præsident Zelenskyjs team til at tale om problemet.

Læs med her og få en dybere indsigt i, hvordan Thomas Sillesen og medarbejderne kæmpede sig til certificeringen, samt hvordan den skal være et springbræt til yderligere europæisk vækst.

Erhvervsliv Esbjerg giver dig i denne artikel indsigt i, hvordan Akkerman Engineering Solution med Esbjerg-manden Thomas Sillesen i spidsen som den første virksomhed i Ukraine har modtaget en anti-korruptionscertificering.

Anti-korruption: Den danske ingeniørvirksomhed Akkerman Engineering Solution, der har esbjergenseren Thomas Sillesen i spidsen, har haft et nervepirrende år.

Først flygtede Thomas Sillesen hjem til Esbjerg, da krigen i Ukraine brød ud, men i august vendte han igen tilbage til Ukraine.

Men på trods af et indtil videre nervepirrende år oplever virksomheden, der har hovedsæde i den ukrainske by Odessa, nu stor succes. Ingeniørvirksomheden har som den første i landets historie netop modtaget en anti-korruptionscertificering.

Under navnet ISO 37001: Anti-bribery Management Systems tildeles certificeringen organisationer, der arbejder aktivt for at forhindre, opdage og behandle bestikkelse.

Danske Thomas Sillesen stiftede i 2013 Akkerman Engineering Solution, der i dag har mere end 120 ansatte, og ifølge direktøren er certificeringen resultatet af en lang og til tider meget udfordrende indsats.

- Certificeringen er et klart bevis på, at vi i en lang årrække har spillet en stor og væsentlig rolle i det ukrainske erhvervsliv. Det har været en hård kamp, og jeg ved, at mange ukrainske virksomheder kæmper for at få præcis det her bevis, som jeg står med i hånden i dag. Så at vi som de første opnår det, gør mig både stolt og enormt beæret, siger Thomas Sillesen og uddyber:

- Korruption har i en lang årrække været et seriøst problem i ukrainsk erhvervsliv, og det er ingen hemmelighed, at vores kamp mod de ufine arbejdsmetoder har kostet både blod, sved og tårer. Alle mine medarbejdere har kæmpet en ihærdig kamp mod korruptionen, og den flotte indsats vil vi nu bruge som springbræt til yderligere vækst.

Private virksomheder skal tage ansvar

Transparency International Danmark er den danske afdeling af den globale og partipolitisk uafhængige NGO Transparency International, hvor man også er med til at bekæmpe korruption overalt i verden. Ifølge organisationen udgør korruptionen i Ukraine et stort problem.

- Ukraine har været plaget af korruption i mange år. Det foregår meget tæt på de politiske lag i landet og forgrener sig videre ned gennem systemet til både de private virksomheder og befolkningen, og hvis problemerne skal bekæmpes, kræver det et langt og sejt træk, siger Jesper Olsen, der er formand i organisationen.

Akkerman Engineering Solutions

Akkerman Engineering Solutions er en dansk ingeniørvirksomhed med base i Ukraine. Teamet på over 120 ansatte består af højtkvalificerede mekanik-, el- og softwareingeniører, der har mange års erfaring i alle aspekter af ingeniørtjenester. Virksomheden har kontorer i Odessa, Kiev, Kharkiv og Lviv og er ledet af Esbjerg-manden Thomas Sillesen.

Ifølge ham spiller landets private virksomheder en central rolle i kampen mod de ulovlige fremgangsmetoder:

- Vi skal fortsætte støtten til landet og give Ukraine chancen for at blive en bedre udgave af sig selv. I den proces er fokus på antikorruption et af de vigtigste indsatsområder, og her har de private virksomheder en stor forpligtelse til at tage indsatsen på sig.

- De skal gå forrest og anerkende problemet fremfor at dække over det. Det kan eksempelvis ske med en anti-korruptionscertificering, der giver nogle helt konkrete værktøjer samt viser initiativ og systematik i arbejdet mod korruption.

Transparency International udgiver årligt et korruptions-index. På den seneste opgørelse ligger Ukraine nummer 122 ud af i alt 180 lande. Danmark ligger nummer et på listen sammen med New Zealand og Finland. Indekset understreger derfor, at korruptionen er et stort problem, og hvorfor antikorruptionsarbejde som virksomheder som Akkerman Engineering Solution udfører er vigtigt.

Certifikat giver travlhed

På trods af et nervepirrende år har Akkerman Engineering Solution oplevet en signifikant fremgang. Siden april er 14 nye medarbejdere kommet til, og den samlede kundetilgang har i samme periode været på 20 procent.

- Certificeringen kommer til at betyde, at vi nu kan tiltrække mange spændende kunder i både Danmark, Ukraine og resten af Europa. Med vores lave priser og høje kompetenceniveau har vi vist, at vi succesfuldt kan arbejde på distancen for vores kunder i andre lande, og med anerkendelsen kan vi nu lægge et niveau på, som jeg tror, vil appellere til mange, der efterspørger det, vi kan, siger Thomas Sillesen.

Ifølge direktøren med Esbjerg-rødderne har en anden medvirkende faktor til certificeringen været hans lyst og mod til at tale frit om, hvordan man skal bekæmpe korruption i Ukraine.

- Inviteret af præsident Zelenskyjs team har jeg ved flere lejligheder holdt foredrag på konferencer i Ukraine, blandt andet på Re-Think-konferencen i 2019, hvor Zelenskyjs team gjorde en stor indsats for at få gang i vestlige investeringer i Mariupol og Donbas. Ligeledes jeg har talt på Transparency Internationals verdenskonference for et par år siden i København.

Om ISO 37001-certificeringen

ISO 37001 er en international, certificerbar ledelsesstandard for antikorruption. Ledelsesstandarden er et system, der guider virksomheder og organisationer i, hvordan de etablerer en systematisk måde at minimere risikoen for korruption på, samt hvordan de dokumenterer tiltagene til at undgå korruption.

DS/ISO 37001 ledelsessystemet er designet til at indføre en kultur med fokus på antikorruption i en organisation og implementere passende kontroller, hvilket skal øge chancen for at opdage, påvise og reducere korruption.

- Gennem årene har vi haft en del konflikter med myndighederne i Ukraine, der ikke fulgte lovgivningen. Vi har fire gange vundet over Ukraines pensionsfond, og vi var det kun syvende firma, der fik en sag afgjort hos det i 2015 nydannede Ukrainske Business Ombudsmand, siger Thomas Sillesen og fortsætter:

- Vores ganske firkantede holdning til at overholde reglerne til punkt og prikke betød i starten en masse konflikter, men det er endt med, at korrupte myndigheder lader os være, da de ved, at det er spild af tid at angribe os. Gennem de senere år har det betydet, at myndigheder gerne samarbejder med os, for at vise at de samarbejder med ikke-korrupte vestlige firmaer. Samtidig har det vist sig effektivt i forhold til at tiltrække nye medarbejdere, da ungdommen i Ukraine virkelig ønsker et bedre land fri for korruption.

Foruden anti-korruptionscertificeringen er Akkerman Engineering Solution den første virksomhed i Ukraine, der har opnået en UN 17 Sustainable Development Goals certificering. Til sammenligning har kun omkring 15 danske firmaer modtaget denne certificering.

Alle fysiske kontorer hos Akkerman Engineering Solutions har været lukket ned, og alle ansatte har arbejdet hjemmefra. Under ledelse af Thomas Sillesen er virksomheden ved at åbne op for Odessa-kontoret lige nu, og han forventer, at kontorerne i Kyiv og Lviv også åbner op igen i den nærmeste fremtid. Foto: PR

6 fordele ved at arbejde med et anti-korruptionssystem

Anti-korruption: Der er mange fordele ved at arbejde med anti-korruption i form af styresystemet DS/ISO 37001. Systemet guider virksomheder og organisationer i, hvordan de etablerer en systematisk måde at minimere risikoen for korruption på, samt hvordan de dokumenterer tiltagene til at undgå korruption.

Derudover hjælper systemet virksomheder og organisationer med at opfylde deres bæredygtigheds- og samfundsansvar ved at vejlede i integration af politikker og procedurer til at bekæmpe bestikkelse i de lande, de opererer i.

Helt konkret kan ledelsesstandarden for antikorruption ifølge Dansk Standard være en gevinst for virksomheder og organisationer samt deres omgivelser og skabe værdi gennem:

1) Fokus på risici for korruption og minimering af risici forbundet med korruptionssager.

2) At styrke virksomhedens ansvarlighedsprofil.

3) At styrke tilliden fra kunder og investorer.

4) At flytte flere virksomheder i forhold til korruption gennem krav til underleverandører og samarbejdspartnere.

5) At bidrage positivt til en bæredygtig udvikling ved at mindske alle former for korruption og bestikkelse.

6) At mindske risikoen for korruption i egen virksomhed, stille krav til leverandører og underleverandører og dermed bidrage til FN’s delmål 16.5 i bredere forstand.

Ny direktør til NorSea, Qubiqa lander rekordresultat med nye ejere og ny kontrakt til Semco Maritime

Her får du tre udvalgte nyheder fra Esbjerg og omegns erhvervsliv.

Semco Maritime indgår fem-årig servicekontrakt med TenneT

- Vi er glade for at forene kræfterne med SeaRenergy og underskrive denne vigtige kontrakt med TenneT om vedligeholdelse og service på offshore- og onshore-installationer i både Tyskland og Holland. Vi vil kombinere SeaRenergys kendskab til TenneTs aktiver, vores omfattende erfaring fra denne type opgaver og de samlede kompetencer i konsortiet til at levere service af høj kvalitet og understøtte TenneTs drift, siger Senior Vice President, Renewables, Semco Maritime, Jacob Øbo Sørensen. Pressefoto

TenneT har tildelt et konsortium bestående af Semco Maritime og SeaRenergy en fem-årig servicekontrakt på mekanisk og elektrisk vedligeholdelse af nettilslutningssystemer, der forbinder offshore havmølleparker til elnettet på land (Grid-Connection Systems). Kontrakten, der omfatter offshore- og onshore-installationer i Tyskland og Holland, løber over perioden 2023-2028 og indleder det strategiske partnerskab i konsortiet.

Når en offshore transformerstation er blevet etableret, skal de elektriske og mekaniske systemer samt strukturen og de automatiserede enheder vedligeholdes. Vedligeholdelse, korrigerende tiltag og fejlrettelser indgår i den servicekontrakt, som TenneT netop har tildelt konsortiet bestående af Semco Maritime og SeaRenergy.

Som led i kontrakten vil konsortiet udføre opgaverne på 13 HVDC nettilslutningssystemer i Tyskland samt på syv HVAC-substations offshore i Holland.

Rekordresultat for Esbjerg-virksomheden Qubiqa

Bestyrelse og ledelse i virksomheden, som tidligere i år kom tilbage på lokale hænder, har trods et vanskeligt og udfordrende år, netop leveret et rekordresultat. På billedet ses fra venstre bestyrelsesformand Axel Manøe Jepsen, finansdirektør Jørgen Prange Løvschall og adm. direktør Morten Lagoni Seeberg. Pressefoto

Esbjerg-virksomheden Qubiqa, oprindeligt kendt som Seelen, og dens knap 200 ansatte, der beskæftiger sig med automatiserede pakkeløsninger til isoleringsindustrien, har landet et rekordresultat. Det er på trods af, at deres største marked var i Rusland.

Den netop offentliggjorte årsrapport for 2021/22 i Qubiqa viser, at indtjeningen før renter, skat og afskrivninger (EBITDA) endte på 33 millioner kroner, hvilket er 45 procent over det budgetterede.

Overskuddet efter skat blev på knap 16 millioner kroner mod godt en million kroner året før. Ligeledes er omsætningen i koncernen vokset betragteligt, hvilket ses ved at bruttofortjenesten er steget fra 85 til 109 millioner kroner.

Du kan læse mere på jv.dk.

NorSea udbygger sin vind-forretning med kendt direktør

Lars Skov (t.v) er af NorSea Danmark sat i spidsen for at udbygge Energy Solutions Wind-divisionen som ny Business Development Director. Her i håndtryk med Anders Aalund Olsen, Vice President Logistics & Energy Solutions hos NorSea. Pressefoto

Danmarks største offshore-baseoperatør NorSea med hovedadresse i House of Innovation på Esbjerg Havn vil udbygge og accelerere virksomhedens aktiviteter indenfor vedvarende energi.

Derfor har NorSea Danmark, som er en del af den store rederikoncern Wilhelmsen, sat Lars Skov i spidsen for at udbygge Energy Solutions Wind-divisionen som ny Business Development Director.

Det oplyser NorSea i en pressemeddelelse.

Lars Skov har en bred erfaring fra energisektoren, senest som chef for helikopterselskabet NHV Group og HeliService International, som har serviceret både vind og olie- gasinstallationer primært på Nordsøen, men også i resten af Europa, Afrika and Asien. Du kan læse mere her.