Tre råd fra debutforfatteren: Sådan fik Mahmoud succes i erhvervslivet
Forfatter: Mahmoud Zamzam debuterede i starten af november som forfatter med bogen 'Hej! – Du taler med Mark…moud'. Inden da sad han som salgschef i den lokale virksomhed 2do IT, men den stilling sagde han op for at følge sine drømme.
Bogen henvender sig i høj grad til unge danskere med en anden etnisk baggrund, men i virkeligheden er mange af pointerne relevante for en langt større målgruppe.
Bogen handler nemlig om, hvor langt man kan komme ved at give slip på offerrollen, og hvor vigtigt det er, at man sætter pris på de muligheder, man har, når man lever i et land som Danmark.
For debutforfatteren er der særligt tre ting, han håber, at andre - uanset hvem og hvor gamle de er, eller hvor de er fra - tager med sig videre i livet, når de har læst hans nye bog. De tre ting opsummerer han i overskrifterne: Taknemmelighed, positivt mindset og følg dine drømme.
Tre ting, man også kan tage med sin ind i erhvervslivet, og derfor får du pointerne her.
Om Mahmoud Zamzam
- 32 år og født og opvokset i Esbjerg. Har libanesisk-palæstinensiske rødder.
- Opvokset på Stengårdsvej, et af Esbjergs udsatte boligområder.
- Er uddannet folkeskolelærer og har en diplom i ledelse.
- Har arbejdet i adskillige virksomheder med salg. Blandt andet Norlys, 2do IT og Jysk.
- Bogen "Hej! Du taler med Mark...moud" er et forsøg på en positiv fortælling om livet som andengenerationsindvandrer.
- Bogen kan købes på Mahmouds hjemmeside mahmoudzamzam.dk.
#1 Husker du at være taknemmelig?
Taknemmelighed er for Mahmoud Zamzam en af de vigtigste ting i livet. Men det er noget, han oplever, at mange danskere ofte kan glemme. Selv er han søn af palæstinensiske flygtninge, og det, mener han, har bidraget til, hvor taknemmelig han selv er for de muligheder, Danmark tilbyder ham.
- Vi har jo så mange privilegier og muligheder i det her land. Der er så mange uddannelser, og jeg har lyst til at sige, at man næsten har frit valg på alle hylder. Og det skal man huske at være taknemmelig for, siger han og fortsætter:
- Hvis man kommer fra et land, som min familie er fra, så koster det penge at tage en uddannelse. Selvfølgelig betaler vi skat her i Danmark, men det er et privilegium på en helt anden måde, at alle har lige adgang til for eksempel en uddannelse.
#2 Hvilket syn har du på livet?
Og hvordan påvirker dit syn på livet det aftryk, du efterlader hos andre mennesker? Mahmoud Zamzam gør et stort nummer ud af det positive mindset, og det er noget, han har arbejdet rigtig meget med hele sit liv.
Han har selv været tilbøjelig til at sætte sig i offerrollen og synes, det hele er synd for ham, når der har været modgang. Men han har også oplevet, at mødet med andre mennesker har forandret sig, efter han er trådt ud af den rolle og i stedet går til dagen med et positivt mindset.
- Vi skal hele tiden være opmærksomme på, hvordan vi opfører os og interagerer med andre. Det fremmer rigtig meget, at man møder andre mennesker med et positivt mindset, for så går begge parter videre fra et møde med mere energi, end de kom med.
- Det, jeg gerne vil fortælle med min bog, er, at selvom man møder ting, der kan være svære eller hårde, så er man nødt til at komme ovenpå igen, og det gør man i mine øjne ved at tænke positivt. Jeg lever meget efter mottoet 'lad være med at tage det som en provokation, men brug det som motivation'.
- Jeg har selv siddet rigtig mange gange og tænkt, om det var mig, den var gal med, og om jeg ikke gjorde tingene godt nok. Men der handler det om at få programmeret ens hjerne og hjerte til at tænke positivt og tænke fremad. Jeg vil rigtig gerne bruge min bog til at fortælle, hvor fantastisk det er at nå dertil, men hvor hårdt det også nogle gange er. Men jeg tror på, at mange ting bliver meget lettere, hvis man har et positivt mindset. Jeg har også været i offerrollen, men den er jeg trådt ud af, og det har ført mig til det sted, jeg er i dag.
#3 Vær modig og følg dine drømme
Den tredje pointe, som Mahmoud Zamzam ønsker, at man tager med sig fra hans bog, er, at man er nødt til at følge sine drømme. Og det gælder uanset, om man skal grave dybt for at finde modet til det, eller man blot skal puste det øverste lag støv væk.
Uanset hvor meget eller lidt mod man har, så er hans opråb, at det altid er bedre at prøve end at lade være.
- Jeg ville ikke stå tilbage og tænke, hvorfor gjorde jeg ikke det. For mig var det en drøm at skrive denne bog, men jeg viste også, at det ville kræve nogle satsninger og indsatser fra mig. Jeg satsede mine trygge økonomiske rammer, og jeg satsede også lidt familien i jagten på at finde mig selv. Men det har også krævet indsatser, og det har været ret hårdt den første tid. Men havde jeg ikke gjort det, havde jeg siddet tilbage og ærgret mig over ikke at gøre det, og det kunne jeg ikke leve med.
- Så jeg vil med min bog gerne opfordre til, at man finder sine drømme og tør gå efter dem. Jeg tror på, at man sagtens kan få sine drømme opfyldt, hvis man gør noget aktivt for det. Det nytter ikke at stå stille, og det kræver nogle gange, at man kan finde ud af at sige nej tak. Men at gå ud af sin komfortzone til noget andet kan være mindst lige så givende og udviklende.
- Men det kræver, at man prøver nogle ting og ved, at det ikke er alt der lykkes. Men er man modig og tør springe ud i tingene og prøve dem af, så vil man på et tidspunkt få sine drømme opfyldt.